Pstruh lososový filet s kůží
Lososový pstruh Felice
Suroviny:
- 1 lososový pstruh
- 2-3 bobkové listy
- 0,15 l bílého vína
- mletý pepř
- 100 g žampionů
- 4 cibule
- 500 g brambor
- petrželka
- sůl
- máslo
Příprava:
Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno dáme na plátky nakrájenou cibuli a bobkové listy. Na ně položíme očištěnou rybu, obložíme plátky žampionů a brambor. Podlijeme vínem a sklenicí vody, osolíme a opepříme.Rybu poklademe vločkami másla a kousky másla dáme i kolem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Před
podáváním posypeme sekanou petrželkou.
Pstruh lososový celý
Filety z lososového pstruha s cuketami
Suroviny:
- po 1 červené, žluté a zelené paprice,
- po 2 cuketách, lilcích a rajčatech,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- snítka rozmarýnu,
- sůl,
- čerstvě umletý bílý pepř,
- 100 ml olivového oleje,
- 800 g filetů z lososového pstruha s kůží,
- svazek bazalky
Příprava:
1. Papriky, cukety, lilky a rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky, případně na kousky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme. Z rozmarýnu otrháme jehličky a najemno je nasekáme. Promícháme cibuli, česnek, rozmarýn, sůl, pepř a olej.
2. Filety z lososového pstruha omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Zeleninu a rybu potřeme česnekovou marinádou. Grilujeme na grilovací pánvi nebo pod grilem z každé strany 3 - 4 min.
3. Bazalku omyjeme, důkladně vytřepeme vodu a otrháme lístečky. Zeleninu položíme na předehřátý podnos, pokapeme trochou marinády a vyložíme lístky bazalky. Filety z lososových pstruhů poklademe na zeleninu.
Pstruh na másle
Suroviny
2 vykuchaní pstruzi
150 g másla
citrónová šťáva podle chuti
sůl
hladká mouka na obalení
2 lžíce nasekané petrželky
případně 1 stroužek česneku
Postup
Pstruhy očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a lehce obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpustíme máslo a pstruhy na něm po každé straně 4-5 minut opečeme. Přendáme je do nahřáté mísy a do výpeku přidáme kousek čerstvého másla, petrželku, citrónovou šťávu a špetku soli a necháme prohřát. Při pečení můžeme do másla přidat oloupaný a prolisovaný česnek – není nutné.
Hotovou šťávou přelijeme pstruhy.
Pstruh po mlynářsku
suroviny
4 pstruzi, 100g mouky, 2 stoužky česneku, sůl, pepř, paprika, pažitka, 1 citron, olej
Očištěné, vykuchané a omyté pstruhy osušíme čistou utěrkou, osolíme a dáme na chladné místo (do chladničky) alespoň na 30 minut. Odležené pstruhy pak obalujeme v mouce, do níž jsme přimíchali pepř, papriku a rozetřený česnek. Obalené ryby prudce opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Potom oheň zmírníme a dopékáme do měkka (nebo v troubě). Hotové pstruhy pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s brambory sypanými pažitkou.
Pstruh na zelenině
Suroviny: (pro 4 osoby)
4 filety ze pstruha po 80 g
90 g perličkových krup nebo dlouhozrnné rýže
500 ml zeleninového vývaru
200 g květáku
200 g brokolice
2 papriky
špetka mletého kmínu
1 lžíce másla
sůl, pepř
Postup:
Krupky vsypeme do síta, propláchneme a necháme okapat. Pak je dáme do vývaru a vaříme 25 minut. Květák a brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky. Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semeníku a nakrájíme na kostičky, Všechnu zeleninu
přidáme ke krupkám. Osolíme, opepříme a vaříme dalších 10 minut. Filety ze pstruha omyjeme, osušíme, osolíme a slabě pokmínujeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a pstruha na něm opékáme z každé strany asi 5 minut. Krupky a rybu rozdělíme na talíře a hned podáváme.
Filé ze pstruha po řecku
Potřebujeme:
2 pstruzi (4 půlky), 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, šalvěj, rozmarýn, 1-2 lžíce kečupu, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, 1 paprika, 1 malá feferonka
Jak na to:Pstruhy podélně rozpůlíme, zbavíme kosti a kůže. Takto připravené filé osolíme, opepříme a po obou stranách na oleji opečeme. Vyjmeme, vložíme do porcelánové (skleněné) nádoby.
Ve výpeku osmahneme na klínky nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, malé množství feferonky, řezy rajčat, papriky a kečup. Vše společně osmahneme a vlijeme na opečené filé a necháme 4-5 hodin odležet.
Poté klademe na mísu. Doplníme lístkem hlávkového salátu.
Pstruzi v Tokaji
Potřebujeme:
pstruzi podle osob, tokajské víno podle potřeby, sůl, šafrán, rozmarýn, muškýtový květ, bobkový list, máslo spojené s moukou do ořechu, citronová šťáva podle chuti, sůl a bílý pepř podle chuti, citron nakrájený na půlměsíčky a zelaná petrželka na ozdobu
Jak na to:
Očištěné pstruhy po obou sranách několikát diagonálně nařízneme, načež na ně nalijeme tolik vína Tokaje, aby je pokrývalo. Přidáme sůl, pepř, několik nitek šafránu, trochu rozmarýna, muškátový květ a bobkový list. Ryby na mírměm ohni uvaříme do měkka a opatrně lopatkou vyjmeme je. Omáčka se zcedí, přidá se ořech másla smíchaného s moukou, dobře se zašlehá dovnitř a ochutí se citronovoiu šťávou, která se nalije na pstruhy ozdobené citrony a petrželkou.
Příloha: malé vařené máslové brambůrky a jemný salát.
Nakládaný pstruh
Potřebujeme:
2 pstruhy (jinak jakékoliv rybí maso), 2 dcl oleje, jeden citrón, 2 mladé cibulky, menší mrkev, 3 stroučky česneku, 3 lžíce octa, sůl, vegeta, 10 kuliček pepře a nového koření
Jak na to:
Olej dáme do kastrólku, dáme do něho nasekaný česnek, koření, a na kolečka nakrájenou mrkev a mírně popražíme. Do chládnoucího oleje přidáme nakrájenou cibulia necháme vychladnout. Ryby vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší proužky. Cintron nakrájíme na tenké kolečka a uděláme půlměsíčky. Přidáme k masu, okyselíme octem, osolíme a důkladně promícháme. Necháme chvilku uležet a zalejeme vychladlým olejem se zeleninou a a opět promícháme. Necháme uležet minimálně do druhého dne.
Příloha: bílé pečivo, čerstvá zelenina a bílé vínko.

Pstruzi z Navarry
4 čerství pstruzi, sůl a pepř, 8 plátků naložené uzené šunky, mouka na obalení, 125g uzeného bůčku, na kostičky nákrájeného, 2 lžice olivového oleje, 2 šesneky na plátky nakrájené, pažitka na posypání
Umyjeme připravené pstruhy. Osolíme a opepříme, vložíme 1 plátek šunky do ryby, zabalíme do druhého plátku šunky, zajistíme párátkem a obalíme v mouce. Osmažíme bůček na pánvi v olivovém oleji. Přidáme česnek a pomalu smažíme, až je průhledný. Vyjmeme bůček a česnek z pánve, osušíme na ubrousku. Přidáme pstruhy a osmažíme je do zlatohněda na obou stranách. Podávame posypané bůčkem a česnekem.
Příloha: nové brambory a zelený salát

Pstruh s fenyklem na grilu
Potřebujeme:
4 pstruzi (cca 800 g), 100 g másla, 10 g petrľelky, 20 g kaparů, fenykl, pepř, citrónová šťáva
Jak na to:
Máslo smícháme se sekanou petrľelkou, nakrájenými kapary, mletým fenyklem, pepřem a solí. Pstruhy i s hlavou potřeme na porvchu i uvnitř tímto ochuceným máslem. Grilujeme po obou stranách asi 12 minut. Rybu na talíři pokapeme citrónovou ą»ávou, přelijeme tukem zbylým po grilování a podáváme.
Závitky ze pstruha
POTŘEBUJETE:
■ 2 pstruhy
■ sůl
■ mletý pepř
■ citron
■ 200 g mrkve
■ 200 g celeru
■ 200 ml bílého vína
■ 1 bobkový list
■ 4 zrnka nového koření
■ 1 lžičku celého pepře
■ 1 pórek
■ hlávkový salát
Ze pstruhů seřízněte f látka, osolte je, opepřete, pokapte citronem a nechte hodinu odležet. Pórek nakrájejte na dlouhé pruhy a spařte krátce v horké vodě. Mrkev a celer nakrájejte na tenké nudličky. Do hrnce dejte vařit asi 250 ml vody, přidejte k ní víno, nové koření, bobkový list, celý pepř a sůl. Filátka naplňte částí zeleniny, stočte do závitku, ovažte pórkem, vložte do hrnce společně se zeleninou a velmi zvolna vařte cca 15 minut. Závitky vyjměte děrovanou naběračkou, rozložte na talířky, obložte uvařenou zeleninou, listy salátu a citronem.