Český rybářský svaz

Územní svaz pro Severní Moravu a Slezsko

 

MO 7007 Domašov nad Bystřicí

Pstruží líheň 24, 783 06 Domašov nad Bystřicí

----------------------------------------------------------------------------------------------

                                                          

Zápis čís. 7/2020

 

z výborové schůze MO konané dne 13.12.2020 od 10.00 hodin v pstruží líhni Bělá.

 

 

Přítomni členové výboru: Mgr. Radomír Bednář, Martin Lón, Roman Čtvrtlík, Ing. Josef Lavička, Čestmír Janošťík, Vlastimil Povalil, Doc. Mgr. Miroslav Vepřek – předseda dozorčí komise

 

 

Omluveni: Jiří Slížek

 

V úvodu předložil předseda program dnešního jednání, který byl bez připomínek schválen.

 

Program jednání:

 

  1. Plán práce pro rok 2021
  2. Průběžné plnění rozpočtu za období 1 - 11/2020
  3. Informace o průběhu ekonomické kontroly.
  4. Návrh finančního rozpočtu pro rok 2021.
  5. Informace o telefonní přípojce na líhni.
  6. Informace o zájemcích o členství v naší MO.
  7. Kontrola krajského úřadu Olomouc, odboru životního prostředí.
  8. Stav plnění zarybňovacího plánu, distribuce ryb z líhně - hospodář p. Janoštík
  9. Zpráva ekonoma Ing. Lavičky
  10. Informace jednatele p. Lóna
  11. Informace ostatních členů výboru

 

Z programu schůze:

 

Mimo program schůze přivítal předseda našeho zaměstnance Karla Otoupalíka, který ve svém vystoupení poděkoval výboru a zejména hospodáři Čestmíru Janoštíkovi za pomoc při organizaci náročné práce na líhni. Ocenil rovněž, že se v uplynulých letech podařilo celé rybochovné zařízení technicky i materiálně podstatně vylepšit a vytvořit tak podmínky pro růst objemu i kvality produkce. V souvislosti s ukončením funkce hospodáře p. Janoštíka na jaře 2021 mu předal osobní dar a poděkoval za významnou pomoc.

p. Bednář, předseda:

 

 

1. Předseda předložil návrh plánu práce pro rok 2021, který byl jednomyslně schválen všemi přítomnými členy výboru.

 

2. Dále předložil plnění rozpočtu za období 1-11/2020, kdy konstatoval, že příjmové i výdajové položky odpovídají aktuálnímu stavu, vše probíhá podle plánu. Konečný rozpočet za rok 2020 se předpokládá s kladným přebytkem asi 600 000,- Kč.

 

3. Podal informaci o tom, že se dne 1.12.2020 zúčastnil ekonomických kontrol, kde předal všechny naše účetní podklady, které byly bezchybné. Dále převzal nové povolenky a známky, které předal pokladníkovi Ing. Lavičkovi. Při kontrolách proběhlo pouze ekonomické vyhodnocení, zbytek bude vyhodnocen v průběhu příštího roku dle covidové situace.

 

4. Dále předložil návrh finančního rozpočtu pro rok 2021. V tomto rozpočtu jsou plánované vyšší výdaje než příjmy, z důvodů investičních oprav na pstruží líhni, kde bude provedena oprava elektrické přípojky, ústředního topení budovy a šatny pro brigádníky. Předpokládaná cena těchto oprav je asi 400 000.-Kč. Návrh rozpočtu byl schválen všemi přítomnými členy výboru. Návrh rozpočtu obdrželi členové výboru v elektronické podobě.

 

5. Sdělil, že telefonní přípojka s internetem od společnosti O2, je na líhni opět v provozu.

 

6. Dále uvedl, že ho oslovilo několik zájemců, kteří by se chtěli stát členy naší MO. Hospodáři p. Janoštíkovi a p. Náplavovi předá kontakty na tyto zájemce. Zájemci budou telefonicky informováni o datu a místu konání školení.

 

7. Na konec svého vystoupení podal informaci o průběhu kontroly užívání revírů ČRS z Krajského úřadu v Olomouci, odboru životního prostředí, která proběhla dne 13.10.2020 od 12:00 hodin. Kontroly se zúčastnil za naši MO Mgr. Bednář, za KÚ Olomouc Ing. Kvapil a ÚS Ostrava Ing. Tribuček. Kontrola proběhla v pořádku až na drobné neshody v zarybňovacím plánu, který je starý asi 50 let a některé položky by bylo vhodné aktualizovat na dnešní situaci.

 

8. Stav plnění zarybňovacího plánu, distribuce ryb z líhně přednesl hospodář Čestmír Janoštík, který uvedl, že zarybňovací plán je splněný, byly vysazeny i ryby nad rámec tohoto plánu z našich finančních prostředků. Na rybníky, které v současné době obhospodařujeme, bylo vysazeno 800kg kapra, dalších 200kg kapra a 100kg amura bylo vysazeno nad rámec zarybňovacího plánu z prostředků naší MO. Část kaprů a amuru byla vysazena do spodního domašovského rybníka, jako opatření proti zarůstání rybníka travinami.

 

Dále uvedl, že k výroční členské schůzi v r.2021 končí s funkcí hospodáře z osobních důvodů. Nadále bude na líhni vypomáhat, ale nebude dělat hospodáře. Poděkoval předsedovi Mgr. Bednářovi za velmi dobré vedení naší MO.

K líhni uvedl, že do konce roku budou provedeny ještě asi tři výtěry. Na tyto výtěry využije brigádníky, kterým chybí ještě odpracovat pár hodin, aby měli splněnu pracovní povinnost.

 

K vystoupení p. Janoštíka dodal p. Mgr. Bednář, že děkuje p. Janoštíkovi, který za šest let ve své funkci hospodáře provedenou prací výrazně přispěl k zvýšení produkce líhně. Dále sdělil, že se uvažuje v budoucnu o přijetí druhého zaměstnance, který by měl na starost hlavně distribuci ryb pro ČRS. Zaměstnanec p. Otoupalík má 19.1.2021 plánovanou operaci kolene a kdybychom měli dva zaměstnance mohli by se navzájem zastupovat. Ulevilo by se tím také časovým nárokům pro práci hospodáři. Při produkci líhně 3,2 – 3,5 mil. Kč je je uplatnění druhého zaměstnance na líhni smysluplné a ekonomicky reálné.

 

 

 

9. Informace ekonoma, Ing. Josefa Lavičky:

 

Nejdříve sdělil, že hospodářských kontrol se letos zúčastnil předseda Mgr. Bednář, kterému předal všechny potřebné podklady. Ihned po provedení prověrek zaplati poplatek 64 000,- Kč do FRR, který měl být uhrazen do 10 dnů od provedení hospodářských prověrek.

 

Dále sdělil, že už se nevydávají bezplatné povolenky, pro funkcionáře MO a rybářskou stráž, ale nově má každá MO nárok na jednu volnou povolenku na každých 100 členů a musí si ji nejdříve MO zaplatit a poté bude ÚS proplacena. Povolenky pro rybářskou stráž se budou vyplácet pouze 75 procenty. Dále s členy výboru vyplnil seznam volných povolenek pro rok 2021. Jelikož s touto změnou nepočítal, musí předseda Mgr. Bednář, při schůzi ÚS vyzvednout na ÚS Ostrava ještě 15 povolenek.

 

Poté uvedl, že prodejcům povolenek dá seznam vyloučených členů z okolních organizací. Každý prodejce do seznamu na prodej povolenek napíše u své známky pouze kolek, fond rozvoje revíru a nic víc, ne povolenku. Tu má u sebe již zapsanou Ing. Lavička.

 

Vzhledem k tomu, že má Ing. Lavička zhoršený zdravotní stav, chce ukončit práci v MO Domašov nad Bystřicí tím, že na hospodářské prověrky v roce 2021 předá vyúčtování a svou funkci pokladníka ukončí.

 

10. Jednatel p. Lón

 

Předložil členům výboru předběžný plán zasedání výboru MO Domašov nad Bystřicí pro rok 2021, který byl schválen a který bude průběžně upravován dle aktuálních nařízení vlády ČR v souvislosti s epidemiologickou situací v ČR.

Dále informoval výbor o tom, že aktuální webové stránky naší MO jsou www.pstruzilihenbela.webnode.cz. Na bývalých placených stránkách www.pstruzilihenbela.page.tl je vložen odkaz současných webových stránek. Nové webové stránky byly výborem MO vzaty na vědomí a jednatel p. Lón má za úkol o změně webových stránek informovat administrátora webu ČRS a ÚS Ostrava, aby byla provedena změna.

Na konec informoval výbor o došlé emailové korespondenci

 

 

11. Příspěvky ostatních členů výboru:

 

 

Vedoucí rybářského kroužku Roman Čtvrtlík:

 

  • Informoval výbor o tom, že je rybářský kroužek dlouhodobě přerušen z důvodu covidové situace, nebude ani uspořádána dětská besídka.

 

  • Všechny dotace k rybářskému kroužku jsou vyúčtované. Dále ocenil, že byla ÚS Ostrava, z fondu rozvoje revírů zakoupena pískovna Krčman.

 

Doc. Mgr. Miroslav Vepřek – předseda dozorčí komise

 

  • Podal informaci, že řada aktivit probíhá online, zarybňování bylo kontrolováno v terénu.

 

  • Našemu členovi byla zadržena povolenka za lov v době hájení na revíru Poděbrady. Své vyjádření zaslal emailem. A za porušení rybářského řádu byl potrestnán odebráním povolenky do konce roku 2020.

 

Po projednání všech bodů programu přijal výbor MO ČRS Domašov nad Bystřicí toto

 

 

                                               usnesení:

 

 

I. Bere na vědomí:

 

  1. Zprávu o plnění rozpočtu za 1-11/2020
  2. Předloženou korespondenci
  3. Nové webové stránky www.pstruzilihenbela.webnode.cz.

 

II. Schválil.

 

1. Plán práce pro rok 2021

2. Návrh rozpočtu pro rok 2021

3. Plán zasedání výboru pro rok 2021

 

 

III. Ukládá

 

1. Předsedovi Mgr. Bednářovi vyzvednout z ÚS Ostrava 15 ks povolenek.

 

2. Jednateli p. Lónovi zajistit změnu webových stránek na webu ČRS a ÚS Ostrava.

 

 

 

 

Příští schůze výboru MO se koná v úterý dne 12.01.2021 od 16.30 hod. v RZ U Hlaváčů v obci Bohuňovice, bude upřesněno dle aktuálních nařízení vlády ČR. V případě, že nebude možno schůzi uskutečnit, budou důležité věci ke hlasování řešeny přes e-mail metodou per-rollam (písemné hlasování přes e-mail) a tyto výsledky hlasování uloží jednatel k zápisům.

 

Zapsal:        Martin Lón

                    Jednatel 

 

Rozdělovník:

  • VÚS ČRS Ostrava
  • Předseda
  • Jednatel
  • Hospodář
  • Vedoucí práce s mládeží
  • Ekonom
  • Předseda DK