Pstruh lososový filet s kůží

Lososový pstruh Felice

Suroviny:

  • 1 lososový pstruh
  • 2-3 bobkové listy
  • 0,15 l bílého vína
  • mletý pepř
  • 100 g žampionů
  • 4 cibule
  • 500 g brambor
  • petrželka
  • sůl
  • máslo

Příprava:

Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno dáme na plátky nakrájenou cibuli a bobkové listy. Na ně položíme očištěnou rybu, obložíme plátky žampionů a brambor. Podlijeme vínem a sklenicí vody, osolíme a opepříme.Rybu poklademe vločkami másla a kousky másla dáme i kolem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Před
podáváním posypeme sekanou petrželkou.


 

 

Pstruh lososový celý


Filety z lososového pstruha s cuketami

Suroviny:

  • po 1 červené, žluté a zelené paprice,
  • po 2 cuketách, lilcích a rajčatech,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • snítka rozmarýnu,
  • sůl,
  • čerstvě umletý bílý pepř,
  • 100 ml olivového oleje,
  • 800 g filetů z lososového pstru­ha s kůží,
  • svazek bazalky

Příprava:

1. Papriky, cukety, lilky a raj­čata omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky, případ­ně na kousky. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme. Z rozmarýnu otrháme jehličky a najemno je nasekáme. Pro­mícháme cibuli, česnek, roz­marýn, sůl, pepř a olej.
2. Filety z lososového pstruha omyjeme, osušíme a nakrájí­me na plátky. Zeleninu a rybu potřeme česnekovou mariná­dou. Grilujeme na grilovací pánvi nebo pod grilem z každé strany 3 - 4 min.
3. Bazalku omyjeme, dů­kladně vytřepeme vodu a otrháme lístečky. Zeleninu položíme na předehřátý podnos, pokapeme trochou marinády a vyložíme lístky bazalky. Filety z lososových pstruhů poklademe na zele­ninu.
 


 

 

 


Pstruh na másle

 

Suroviny

2 vykuchaní pstruzi
150 g másla
citrónová šťáva podle chuti
sůl
hladká mouka na obalení
2 lžíce nasekané petrželky
případně 1 stroužek česneku

Postup

Pstruhy očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a lehce obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpustíme máslo a pstruhy na něm po každé straně 4-5 minut opečeme. Přendáme je do nahřáté mísy a do výpeku přidáme kousek čerstvého másla, petrželku, citrónovou šťávu a špetku soli a necháme prohřát. Při pečení můžeme do másla přidat oloupaný a prolisovaný česnek – není nutné.
Hotovou šťávou přelijeme pstruhy.

 



Pstruh po mlynářsku

suroviny

4 pstruzi, 100g mouky, 2 stoužky česneku, sůl, pepř, paprika, pažitka, 1 citron, olej

příprava

Očištěné, vykuchané a omyté pstruhy osušíme čistou utěrkou, osolíme a dáme na chladné místo (do chladničky) alespoň na 30 minut. Odležené pstruhy pak obalujeme v mouce, do níž jsme přimíchali pepř, papriku a rozetřený česnek. Obalené ryby prudce opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Potom oheň zmírníme a dopékáme do měkka (nebo v troubě). Hotové pstruhy pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s brambory sypanými pažitkou.



 

Pstruh na zelenině

Suroviny: (pro 4 osoby)


4 filety ze pstruha po 80 g
90 g perličkových krup nebo dlouhozrnné rýže
500 ml zeleninového vývaru
200 g květáku
200 g brokolice
2 papriky
špetka mletého kmínu
1 lžíce másla
sůl, pepř

Postup:

Krupky vsypeme do síta, propláchneme a necháme okapat. Pak je dáme do vývaru a vaříme 25 minut. Květák a brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky. Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semeníku a nakrájíme na kostičky, Všechnu zeleninu

přidáme ke krupkám. Osolíme, opepříme a vaříme dalších 10 minut. Filety ze pstruha omyjeme, osušíme, osolíme a slabě pokmínujeme. Na pánvi
rozehřejeme máslo a pstruha na něm opékáme z každé strany asi 5 minut. Krupky a rybu rozdělíme na talíře a hned podáváme.


Filé ze pstruha po řecku


Potřebujeme:

2 pstruzi (4 půlky), 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, šalvěj, rozmarýn, 1-2 lžíce kečupu, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, 1 paprika, 1 malá feferonka

Jak na to:

Pstruhy podélně rozpůlíme, zbavíme kosti a kůže. Takto připravené filé osolíme, opepříme a po obou stranách na oleji opečeme. Vyjmeme, vložíme do porcelánové (skleněné) nádoby.

Ve výpeku osmahneme na klínky nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, malé množství feferonky, řezy rajčat, papriky a kečup. Vše společně osmahneme a vlijeme na opečené filé a necháme 4-5 hodin odležet.

Poté klademe na mísu. Doplníme lístkem hlávkového salátu.

 

Pstruzi v Tokaji


Potřebujeme:

pstruzi podle osob, tokajské víno podle potřeby, sůl, šafrán, rozmarýn, muškýtový květ, bobkový list, máslo spojené s moukou do ořechu, citronová šťáva podle chuti, sůl a bílý pepř podle chuti, citron nakrájený na půlměsíčky a zelaná petrželka na ozdobu

Jak na to:

Očištěné pstruhy po obou sranách několikát diagonálně nařízneme, načež na ně nalijeme tolik vína Tokaje, aby je pokrývalo. Přidáme sůl, pepř, několik nitek šafránu, trochu rozmarýna, muškátový květ a bobkový list. Ryby na mírměm ohni uvaříme do měkka a opatrně lopatkou vyjmeme je. Omáčka se zcedí, přidá se ořech másla smíchaného s moukou, dobře se zašlehá dovnitř a ochutí se citronovoiu šťávou, která se nalije na pstruhy ozdobené citrony a petrželkou.

Příloha: malé vařené máslové brambůrky a jemný salát.
 

 

Nakládaný pstruh


Potřebujeme:

2 pstruhy (jinak jakékoliv rybí maso), 2 dcl oleje, jeden citrón, 2 mladé cibulky, menší mrkev, 3 stroučky česneku, 3 lžíce octa, sůl, vegeta, 10 kuliček pepře a nového koření

Jak na to:

Olej dáme do kastrólku, dáme do něho nasekaný česnek, koření, a na kolečka nakrájenou mrkev a mírně popražíme. Do chládnoucího oleje přidáme nakrájenou cibulia necháme vychladnout. Ryby vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší proužky. Cintron nakrájíme na tenké kolečka a uděláme půlměsíčky. Přidáme k masu, okyselíme octem, osolíme a důkladně promícháme. Necháme chvilku uležet a zalejeme vychladlým olejem se zeleninou a a opět promícháme. Necháme uležet minimálně do druhého dne.

Příloha: bílé pečivo, čerstvá zelenina a bílé vínko.


Pstruzi z Navarry

Potřebujeme:

4 čerství pstruzi, sůl a pepř, 8 plátků naložené uzené šunky, mouka na obalení, 125g uzeného bůčku, na kostičky nákrájeného, 2 lžice olivového oleje, 2 šesneky na plátky nakrájené, pažitka na posypání

Jak na to:

Umyjeme připravené pstruhy. Osolíme a opepříme, vložíme 1 plátek šunky do ryby, zabalíme do druhého plátku šunky, zajistíme párátkem a obalíme v mouce. Osmažíme bůček na pánvi v olivovém oleji. Přidáme česnek a pomalu smažíme, až je průhledný. Vyjmeme bůček a česnek z pánve, osušíme na ubrousku. Přidáme pstruhy a osmažíme je do zlatohněda na obou stranách. Podávame posypané bůčkem a česnekem.

 

Příloha: nové brambory a zelený salát


Pstruh s fenyklem na grilu

Potřebujeme:

4 pstruzi (cca 800 g), 100 g másla, 10 g petrľelky, 20 g kaparů, fenykl, pepř, citrónová šťáva

Jak na to:

Máslo smícháme se sekanou petrľelkou, nakrájenými kapary, mletým fenyklem, pepřem a solí. Pstruhy i s hlavou potřeme na porvchu i uvnitř tímto ochuceným máslem. Grilujeme po obou stranách asi 12 minut. Rybu na talíři pokapeme citrónovou ą»ávou, přelijeme tukem zbylým po grilování a podáváme.

Závitky ze pstruha


POTŘEBUJETE:

■ 2 pstruhy
■ sůl
■ mletý pepř
■ citron
■ 200 g mrkve
■ 200 g celeru
■ 200 ml bílého vína
■ 1 bobkový list
■ 4 zrnka nového koření
■ 1 lžičku celého pepře
■ 1 pórek
■ hlávkový salát

Ze pstruhů seřízněte f látka, osolte je, opepřete, pokapte citronem a nechte hodinu odležet. Pórek nakrájejte na dlouhé pruhy a spařte krátce v horké vodě. Mrkev a celer nakrájejte na tenké nudličky. Do hrnce dejte vařit asi 250 ml vody, přidejte k ní víno, nové koření, bobkový list, celý pepř a sůl. Filátka naplňte částí zeleniny, stočte do závitku, ovažte pórkem, vložte do hrnce společně se zeleninou a velmi zvolna vařte cca 15 minut. Závitky vyjměte děrovanou naběračkou, rozložte na talířky, obložte uvařenou zeleninou, listy salátu a citronem.